Microrecension: "The binding of Isaac"



Minns du berättelsen om Abraham som skulle offra sin son Isaac till Gud? Har du tänkt; ”Oj, vilket fantastiskt spel det  hade kunnat bli av den berättelsen”? Inte? Det har i alla fall ena halvan av teamet bakom 2010 årets brakhit ”Super Meat Boy” gjort! Nästan i alla fall, låt mig utveckla.
”The Binding of Isaac” är som sagt baserat på den bibliska historien om Isaac, men den här gången är det istället Isaacs mamma som får en gudomlig order om att offra honom. Isaac blir så klart vettskrämd, och flyr ner i husets källare och det är här vi spelare får ta kontrollen över Isaac i hans flykt från sin egna mor. Men följande fråga uppstår, är det en flykt från sin mor vi utför, eller är det i själva verket en jakt på henne. 

Spelet är upplagt på så vis att man försöker ta sig allt djupare ner i källaren i sin flykt och i vägen står det förstås en massa monster och andra faror.
Spelet i sig påminner mycket om det första Zelda spelet och särskilt om dess dungeons där man tar sig från rum till rum. Det intressanta här är att varje nivå av källaren är slumpmässigt genererad vilket gör att det alltid finns en ny källare att upptäcka för var gång som du försöker ta dig an Isaacs äventyr. Zelda spelare kommer känna igen sig i vissa mekaniker som bomber, nycklar och kistor, fast nu i en biblisk skräckmiljö med mycket mer blod.
För att lyckas ta sig igenom källaren kan den ledsna Isaac skjuta sina tårar för att ha ihjäl sina fiender. Till en början är det allt du har att försvara dig med. Men utmed källaren och dess djup, hittar du en massa (verkligen en massa!,.. Jättemånga!) användbara föremål för att göra Isaac mer skicklig på att dräpa monster. Vad sägs t.ex. om en trasig teddybjörn som får Isaac att bli mer ledsen än vad han redan är vilket gör hans tårar blir större och starkare.  Eller vad sägs om en bajskorv vilken gör att alla spelets fientliga flugor nu helt plötsligt älskar dig. Detta är bara några exempel på saker du kan hitta och det finns hundratals!

Som en bonus får du musik ifrån samma kille som gjorde den fina musiken till ”Super Meat Boy” nämligen Danny Baranowsky, vilket garanterat  får dig att digga. 
Billigt är det också, så en varm rekommendation från mig!

Nisse Newborn

Inga kommentarer: